Eerste indrukken van Microsoft Fabric: Een geïntegreerde aanpak voor bedrijfsdata

Microsoft Fabric werd voor het eerst uitgebracht in preview in 2023, echter in een jaar kan er veel veranderen voor Microsoft-producten. Daarom ging Advantive op ontdekking en volgden we een aantal sessies op de European Power Platform Conference. Hier zijn onze eerste indrukken…

Microsoft Fabric is niet zomaar een ander dataplatform; het integreert naadloos zowel nieuwe als bestaande componenten van Power BI, Azure Synapse Analytics, Azure Data Factory en meer.

Gecentraliseerde databewaring met OneLake

Een van de opvallende functies is OneLake, wat dient als de gecentraliseerde opslag voor Microsoft Fabric. Gebouwd op Azure Data Lake, elimineert OneLake de noodzaak voor geïsoleerde opslagaccounts en datasilo’s. Het biedt één enkele, tenant-brede opslag voor alle organisatorische data, wat data-ontdekking, delen en governance vereenvoudigt. Dit hiërarchische opslagsysteem zorgt voor eenvoudig beheer en garandeert dat data bewaard blijft op de oorspronkelijke locatie terwijl het direct toegankelijk is voor verschillende analysetools. 

Real-time intelligentie

Microsoft Fabric blinkt ook uit in het real-time verwerken van data via de real-time hub. Deze hub biedt een uniforme SaaS-ervaring voor alle ‘data in motion‘, waardoor gebruikers streams en databasetabellen van een breed scala aan bronnen kunnen ontdekken, inladen, beheren en consumeren. De mogelijkheid om real-time event-gedreven scenario’s en datalogboeken te verwerken, maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor bedrijven die bruikbare inzichten willen halen uit streaming data.  

Uitgebreide set aan diensten

Het platform biedt een uitgebreide reeks diensten, waaronder Data Engineering, Data Factory, Data Science, Data Warehouse en Real-time Analytics. Elk van deze diensten is ontworpen om naadloos samen te werken en biedt een samenhangende gebruikerservaring. Zo stelt Power BI bedrijfsleiders in staat om snel toegang te krijgen tot en inzicht te krijgen in data, terwijl Data Factory een moderne data-integratie-ervaring biedt met meer dan 200 native connectors. 

Ingebouwde AI-mogelijkheden

Een ander indrukwekkend aspect van Microsoft Fabric zijn de ingebouwde AI-mogelijkheden. Deze zijn door het hele platform geïntegreerd, waardoor de noodzaak voor handmatige AI-modelintegratie wordt geëlimineerd. Dit stelt organisaties in staat om ruwe data efficiënter om te zetten in bruikbare inzichten, waardoor zakelijke gebruikers datagestuurde beslissingen kunnen nemen zonder diepgaande technische expertise.
 

Governance en beveiliging

Governance en beveiliging zijn topprioriteiten voor Microsoft Fabric. Het platform zorgt voor gecentraliseerd beheer, governance en beveiliging over alle ervaringen. Machtigingen worden automatisch toegepast op alle onderliggende diensten en gevoeligheidslabels worden overgenomen in de hele suite. Governance wordt aangedreven door Purview, wat robuuste beveiligings- en nalevingsfuncties biedt die cruciaal zijn voor bedrijfsomgevingen.
 

Conclusie

Kortom, Microsoft Fabric is een game-changer op het gebied van enterprise analytics. De geïntegreerde aanpak, uitgebreide reeks diensten en robuuste beveiligingsfuncties maken het een onmisbaar hulpmiddel voor organisaties die hun dataprocessen willen stroomlijnen. Door verschillende componenten in een samenhangende stack te integreren, vereenvoudigt Microsoft Fabric niet alleen de analytics-reis, maar zorgt het ook voor verbeterde efficiëntie, betere inzichten en heb je sneller een werkend product. 

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.